Történelmi emlékek, maradandó élmények!
 
 
 
Három Ovi-Foci-pályát avattak Mohácson
 

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendája volt a vendég

Újabb fejlesztésekkel bizonyította a mohácsi önkormányzat, hogy elkötelezettje az utánpótlásnevelésnek, a felnövekvő generációk sportra és egészséges életmódra nevelésének. Ennek jegyében június 27-én Ovi-Foci-pályát is felavatott Szekó József polgármester az érintett intézményvezetők és Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke mellett az egykori világklasszis labdarúgó, a legendás Aranycsapat játékosa, Buzánszky Jenő társaságában...

Az átadási ünnepségek résztvevői „forgószínpad-szerűen” mentek egyik helyszínről a másikra, mivel három helyi ovi is a nyertes pályázók között volt: a Rókus és a Park mellett a Brodarics Óvoda szintén gazdagodott ilyen létesítménnyel. Az intézmények vezetői mindhárom helyszínen hangsúlyozták: a kicsik egészséges életmódra nevelésének óriási lökést adnak a most birtokra vett Ovi-Foci-pályák.

Ripp Istvánné, az MTÁMK Óvodai Intézményegységének vezetője a fejlesztésen munkálkodók mellett pedagóguskollégáinak is köszönetet mondott azért, hogy vállalták azt a plusz képzést, azon ismeretek elsajátítását, amit aztán továbbadnak a kosárlabda, a kézilabda, no és a futball szabályairól, e labdajátékok alapelemeiről az óvodásoknak. Az apróságok kis műsorral és hangos „Köszönjük, Jenő bácsi!” felkiáltással hálálták meg Buzánszky Jenőnek, hogy életre hívta az alapítványt. „A Nemzet Sportolója” a nap folyamán mindenkit lenyűgözött kedvességével, közvetlenségével, humorával. És fáradhatatlanul adta az autogramokat pólóra, papírlapra, emlékkönyvbe...

-Korunk fiataljainak sajnos már kisebb a mozgásigénye, mint a korábbi generációké, a grundon labdát kergető gyerekeké: az Ovi-Foci program keretében átadott pályák kiváló eszközei lehetnek annak, hogy e korosztály újra megszeresse a testmozgást – mondta ünnepi beszédében Szekó József. A polgármester hozzátette: óriási jelentőséggel bír, hogy a kicsik szervezett körülmények között, önálló program talaján, korszerű infrastrukturális háttérrel ismerkedhetnek meg az említett labdajátékok alapjaival, e sportágak szépségeivel, örömeivel, a siker győzelem ízével.

Mohács első embere aláhúzta: a város önkormányzata örömmel biztosította a három, összesen több mint 22 millió Ft értékű Ovi-Foci-pálya kialakításához szükséges 6,5 milliós önrészt. Szekó Józsefnak meggyőződése: később a versenysportban, a sportegyesületek eredményeiben is visszaköszön majd annak pozitív hatása, hogy az óvodások ilyen speciális, az ő fejlődési sajátosságaikra szabott körülmények között ismerkedhetnek meg a labdás sportágakkal. Polgármesterünk reméli: az Ovi-Foci-pályák létesítése városunkban nem áll meg e ponton, hisz' az önkormányzat – amint lehet – pályázni kíván arra is, hogy ugyanilyen kis létesítmények legyenek ott a szőlőhegyi és újmohácsi ovi udvarán is.

-Mi, az Aranycsapat tagjai voltunk a múlt, és remélhetőleg ti, a labdával most ismerkedő ovisok lesztek a fényes jövő! - nézett körbe az apróságokon Buzánszky Jenő. Az egykori világklasszis labdarúgó úgy vélte, a sport az egyik legjobb eszköz, hogy a gyerekek örömet szerezzenek szüleiknek, óvodájuknak vagy iskolájuknak, s később esetleg olyan sikeresek legyenek sportágukban, melyre akár az egész nemzet büszke lehet.

-Ne csak a „nagy gólok” legyenek számotokra fontosak – persze azok is... - hanem kívánom: éljétek át minél többször a testmozgás örömét, s tapasztaljátok meg a sport semmi máshoz sem hasonlító jellem- és közösségformáló erejét! - mondta Buzánszky Jenő.

Mészöly Géza így értékelt:

-Jó látni, hogy ma már egyre több helyen „mesterséges grundokon”, ilyen korszerű Ovi-Foci-pályákon sajátíthatják el a kicsik a labdás sportok, köztük a futball alapjait. A Magyar Labdarúgó Szövetség szövetségi edzője, egykori válogatott labdarúgó további pozitívumnak tartja, hogy komplett program, széleskörű összefogás szolgálja e ragyogó kezdeményezést. Mészöly Géza aláhúzta: ha ilyen kis kortól fegyelemre, rendszerességre szoktatják e mini sportpályákon az alig néhány éves gyerekeket, annak pozitív hatásai később számos tekintetben köszönnek majd vissza – és ez nem csak a sportra igaz.

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: fontos üzenete van annak, hogy Mohácson három pálya is épülhetett, mert az Ovi-Foci program nem titkolt célja az esélyteremtés. Az, hogy a sport, a mozgás öröme ne csak a nagyvárosokban élő gyerekek kiváltsága legyen, az utánpótlásképzés pedig a kistelepülésekig „leérjen”. Hogy hazánk legdélebbi pontján valóban igaz lehessen: a tehetség nem ismer határokat! Elhangzott: idén országosan 33 ilyen pályát avat fel az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány. Ennek kapcsán Mohács szerepvállalását mintaértékűnek tartják a kistelepülések között, hiszen városunk idén egyszerre három pályát is „bevállalt”. Az elnök hozzátette: a város tenni-akarásából látszik, hogy mennyire sikeres az a törvényalkotói szándék, ami a TAO-felajánlás sport célú támogatási lehetősége mögött meghúzódik: miközben a gyerekek állandó sportolási lehetőséghez jutnak, a „felnőtt” világban megerősödik a társadalmi kommunikáció az önkormányzatok, a sportegyesületek és a vállalkozói szféra közt, akik országszerte fontosnak tartják az utánpótlásképzést. Az alapítvány távlati céljai között egy legalább 100 pályából álló országos és a magyarlakta területekre ugyancsak kiterjedő, határon túlnyúló hálózat létesítése szerepel.

Ossza meg ismerőseivel
   


Hozzászólok a cikkhez
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!


Galéria
 
Bejelentkezés
Még nincs regisztrálva? Itt megteheti!
 
Hírlevél
Amennyiben szeretne leíratkozni hírlevelünkről, kattintson ide
 
 
Önök írták
 
Bogi
Csodálatosak ezek a helyszínek!
petra
Nagyon szép és kezelhető a honlap!
Vlamsimi
Gratulàlok, nagyon szuper a honlap!A memoria jàtèk ezekkel a kèpekkel remek ötlet,de kèrek mèg többet!!
 
Get Adobe Flash player