Történelmi emlékek, maradandó élmények!
 
 
 
Diákok nemzetközi rajztábora
 

„Legyünk barátok” - ez a felirat ékesíti horvátul, magyarul és szerbül azokat a pólókat, melyet az a 25 fiatal viselt akik részt vettek az elmúlt héten a Mohácson megrendezett művészeti alkotótáborban. Az elmúlt 9 évben – a vajdasági Bácskapalánkán működő Barátság Híd civil szervezet szervezésében – Bosznia, Horvátország, Szerbia különböző városaiban tartottak egyhetes táborokat 12-18 év közötti fiataloknak, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak, és művészeti alkotásokat készítsenek a békéről, barátságról. A tábor költségeit egy Kölnben lévő templom gyülekezete adja össze minden alkalommal.

Az idei év az első, hogy a szerbiai gyerekek vízum nélkül utazhatnak Magyarországra, ezért 2012-ben Mohácson a Petőfi Sándor Kollégium volt a tábor helyszíne, s a már említett nemzeteken kívül a macedóniai Bitolából is érkeztek résztvevők.

A művészeti munka Németh Andrea és Bosnyák Mihály mohácsi művészek, és segítőik irányításával történt. Az alkotó munka mellett a diákok megismerkedtek városunkkal és környékével. Pécsi kiránduláson vettek részt, majd a délutánt a Mohácsi Uszodában töltötték. Este a Mohácsról meghívott felnőtt vendégekkel együtt tartott találkozón beszéltek a rendező szervezet tevékenységéről, a béke és barátság fontosságáról. Pénteken délelőtt az emlékparkban kaptak a mohácsi csatával kapcsolatos ismereteket, és a korabeli fegyverekkel és ruhákban való fényképezéssel felejthetetlen élményeket. Ezt követően a Gerber birtok lovaskocsiján kirándultak a nagypartosi legelőre.

Szombaton, a búcsúvacsorán köszönték meg a mohácsi segítőknek a munkáját, és kérték arra, hogy tolmácsoljuk köszönetünket mindazoknak, akikkel Mohácson kapcsolatba kerültek, akik segítették, hogy élményekkel gazdagodva búcsúzhattak Mohácstól.

2013-ban a terv szerint a Horvátországi Vukováron lesz a tábor, ahova várják a mohácsi gyerekeket is.

Ossza meg ismerőseivel
   


Hozzászólok a cikkhez
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!


Galéria
 
Bejelentkezés
Még nincs regisztrálva? Itt megteheti!
 
Hírlevél
Amennyiben szeretne leíratkozni hírlevelünkről, kattintson ide
 
 
Önök írták
 
Bogi
Csodálatosak ezek a helyszínek!
petra
Nagyon szép és kezelhető a honlap!
Vlamsimi
Gratulàlok, nagyon szuper a honlap!A memoria jàtèk ezekkel a kèpekkel remek ötlet,de kèrek mèg többet!!