Történelmi emlékek, maradandó élmények!
 
 
 
Országos gyűjtőkörű Mohács nemrég átadott, impozáns néprajzi és helytörténeti múzeuma
 

Országos gyűjtőkörű Mohács nemrég átadott, impozáns néprajzi és helytörténeti múzeuma


Állandó és időszaki kiállítások tárják közönség elé Mohács kivételes kultúrkincsét


Értékválságokkal küszködő világunkban egyre gyakrabban halljuk, hogy „a kultúra a jövő”. Mohács a jelek szerint inkább azt vallja, hogy a „kultúra a jelen”, és néhány héttel a Busóudvar alapkövének lerakása után új néprajzi múzeumot avatott fel a Kisfaludy utcában. A regionális, sőt, országos kultúrturisztikai jelentőségű létesítmény átadásán a szaktárca államtitkára, L. Simon László úgy fogalmazott: Mohács óriási tettet hajtott végre az új múzeum felépítésével.

Közel háromszázan zsúfolódtak össze október 27-ém, hogy tanúi legyenek az új múzeum ünnepélyes átadásának. Sokszínű kultúránkból ízelítőt adva előbb a Versendi Kovács Józseffel „megerősített” Dunavkinje muzsikált, majd ifjú táncosoknak és zenészeknek tapsolhattunk.

Köszöntőjében Szekó József arról beszélt: a több száz éves Mohács egyedi kultúrkincsét végre méltó körülmények között tárhatjuk ország-világ elé. E tárgyi emlékek nagy része – megfelelő kiállítótér híján – sajnos sokáig dobozokban, tárolókban, ládákban pihent. Szekó József aláhúzta: önkormányzatunk nagyjából egy évtizede kezdett egy átfogó turisztikai koncepció megvalósításába, ennek egyik „ékköve” kétségtelenül e múzeum.

A Dombai Gyula építész terve alapján,a ZÁÉV ZRT. kivitelezésében elkészült, több mint 1.200 m² alapterületű épület megvalósítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtott be sikeres pályázatot a város. A projekt összköltsége 373.179.000 forint volt, az igényelt, 75 %-os támogatás mértéke megközelítette a 280 millió Ft-ot. A maradék 93 milliót önerőből biztosította a város – hangzott el. Az öt, tematikus állandó kiállítás mellett időszaki tárlatoknak is otthont ad majd a létesítmény, amelyben két látványraktárat ugyancsak berendeztek. A kiállítótereken kívül irodák, könyvtár (kutatóhelyiséggel), két restaurátorműhely, raktárak, vizesblokkok, szociális és egyéb helyiségek szintén helyet kaptak az épületben, amelybe belépve hangulatos fogadóhelyiség várja az érkezőket. Érdemes elidőzni a múzeum udvarán is, ahol kis tavak, díszhalak, csobogó, gazdag növényzet látványában gyönyörködhetünk két tárlat megtekintése között.

Köszöntőjében L. Simon László úgy értékelt: manapság, e nehéz gazdasági körülmények és a kultúra romló finanszírozási helyzetében óriási tettet hajt végre Mohács egy ilyen gyönyörű, új múzeum átadásával. És történik mindez egy olyan városban, amely láthatóan kivételes néprajzi és egyéb kincsek, az országos jelentőségen is túlmutató gyűjtemény birtokában van – tette hozzá. A politikus fontosnak tartja, hogy a megyei fenntartásból a múzeumok visszakerülnek a településekhez. Ezzel – hallhattuk - „a lehető legjobb kezekbe” kerülnek ezek az értékek, hiszen a helyi közösségek tagjainál gondosabban, nagyobb odafigyeléssel senki sem ápolhatja a helyben élt ősök emlékét és tárgyi kultúráját.

A nemzeti színű szalag átvágása előtt történelmi egyházaink nevében Bognár Attila, Wébel Zsolt, továbbá Németh Pál áldották meg, illetve szentelték fel az új múzeumot.

Ossza meg ismerőseivel
   


Hozzászólok a cikkhez
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!


Galéria
 
Bejelentkezés
Még nincs regisztrálva? Itt megteheti!
 
Hírlevél
Amennyiben szeretne leíratkozni hírlevelünkről, kattintson ide
 
 
Önök írták
 
Bogi
Csodálatosak ezek a helyszínek!
petra
Nagyon szép és kezelhető a honlap!
Vlamsimi
Gratulàlok, nagyon szuper a honlap!A memoria jàtèk ezekkel a kèpekkel remek ötlet,de kèrek mèg többet!!
 
Get Adobe Flash player