Történelmi emlékek, maradandó élmények!
 
 
 
Lezárult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” projekt
 

A Magyarország-Horvátország IPA - Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013) pályázati támogatásával megvalósult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” elnevezésű projekt, a horvát Zeleni Osijek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije szervezet együttműködésében. A közreműködő partnerek december 11-én mutatták be a megvalósult beruházásokat és fejlesztéseket.

Közvetlen környezetünk természeti kincseinek megismerése jelöli ki az utat a természet iránti elkötelezettség növekedése, a tudatos értékvédelem felé. Csak úgy lehetünk büszkék értékeinkre, ha valóban jól ismerjük őket, tudatában vagyunk annak, hogy milyen, világviszonylatban is egyedülálló kincsek között élünk. Ezt a célt szolgálja a magyarországi Baranya megyében, valamint a horvátországi Eszék-Baranya régióban összesen 176.777 euro összköltséggel megvalósult fejlesztési projekt.

A projekt részeként elkészült a pályázatot érintő terület értékleltára és ez alapján egy közös tanulmány valósult meg, mely a turisztikai és a környezeti nevelési programok kidolgozásának alapját képezi. Megújult és jelentős mértékben kibővült a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (HU) és a Zlatna Greda Ökocentrum (HR) oktatási tevékenysége és oktatási infrastruktúrája. A résztvevő magyar és horvát partnerek közösen készítettek el egy oktatófilmet, mely a Duna szabályozásának természetre, valamint a térség lakóinak életére gyakorolt hatásait mutatja be. A Fehér Gólya Múzeumban interaktív terepasztal, virtuális árvízmodell és homokasztal szemlélteti a Duna áradásakor és apadásakor lezajló folyamatokat. A Zlatna Greda Ökocentrumban a folyók szakaszjellegeit és a folyószabályozás következtében fellépő jelenségeket szemléltető terepasztalok készültek el.

Az oktatást, szemléletformálást segíti a projekt keretében létrehozott természetismereti könyvtár, a nyomtatott, magyar-horvát nyelvű foglalkoztató füzet, valamint az elsősorban gyerekek számára összeállított NatúraKódex. Új pedagógiai programokat dolgoztunk ki, melyek a megvalósult interaktív szemléltető eszközök segítségével ismertetik meg a diákokat a Duna-mente természeti folyamataival.

A területen útbaigazító táblákat és magyar-horvát kétnyelvű információs táblákat helyeztünk ki. A Fehér Gólya Múzeum honlapja kreatív formában megújult, lényegre törő információkat nyújt a múzeumról és az új szolgáltatásokról. A programok népszerűsítését emellett plakát és magyar-horvát kétnyelvű információs kiadvány szolgálja, bemutatva Béda-Karapancsa és a Kopácsi-rét természeti értékeit, a folyó mente élővilágát, valamint a megújult pedagógiai programokat, melyek mindezen értékek diákokkal való megismertetését szolgálják.

A projekt keretében több hónapon át zajlott a Duna kincsei című vetélkedősorozat, mely ráirányította a régióban élő általános iskolás korú diákok figyelmét a védett területekre, a résztvevők játékos formában bővítették tudásukat a védett területekkel kapcsolatos természeti, gazdaság-, és kultúrtörténeti ismeretekkel. A pedagógusok számára két study tourt, a diákok számára 4 szakmai napot rendeztünk, melyek célja a megújult környezeti nevelési infrastruktúra bemutatása volt.

A megújult oktatási infrastruktúra és az általa kínált lehetőségek alkalmazása, a számos új oktatási program elősegíti a projektben megfogalmazott célok megvalósulását.
Ossza meg ismerőseivel
   


Hozzászólok a cikkhez
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!


Galéria
 
Bejelentkezés
Még nincs regisztrálva? Itt megteheti!
 
Hírlevél
Amennyiben szeretne leíratkozni hírlevelünkről, kattintson ide
 
 
Önök írták
 
Bogi
Csodálatosak ezek a helyszínek!
petra
Nagyon szép és kezelhető a honlap!
Vlamsimi
Gratulàlok, nagyon szuper a honlap!A memoria jàtèk ezekkel a kèpekkel remek ötlet,de kèrek mèg többet!!
 
Get Adobe Flash player