Történelmi emlékek, maradandó élmények!
 
 
 
Bensheim, Mohács: 25...
 

A Városháza dísztermében ünnepelték nemrég a Bensheim és Mohács közti testvérvárosi kapcsolat negyedévszázados évfordulóját. A baráti körök tagjai mellett természetesen a két város vezetői is ott voltak e kivételes eseményen. A jubileumot méltató beszédében Thorsten Herrmann, német partnerünk első embere úgy értékelt: a két város kapcsolata az első években különösen izgalmas, úttörő vállalkozásnak számított, hiszen akkor még létezett a „Vasfüggöny”, a kelet és nyugat országait elválasztó ideológiai fal – mondta a vendég, hozzátéve: a közlekedésben, az együttműködés kialakításában elődje, Georg Stolle mellett döntő szerepe volt és van a baráti köröknek, s azoknak, akik e szerveződések élén és tagjaiként igyekeznek mélyíteni és gazdagítani e partneri kapcsolatot. Mohácson Lehel György és Zimmermann Ferenc voltak a kezdeményezők, és jó pár esztendeje ugyanilyen szellemben látja el feladatait Werner György jelenlegi köri elnök is.

És ugyanilyen elismerés illeti a „másik” baráti kör eddigi és mostani vezetőit, Peter Hofmann, Valentin Lepold, Norbert Bauer és Bernhard Wahlig urakat is – mondta Thorsten Herrmann, aki így folytatta: az elmúlt 25 évben sok minden történt...

- Számos híd épült Mohács és Bensheim közt és e hidakon számtalan ember haladt át. A segélyszállítmányok jelentősége időközben háttérbe szorult, hisz' magyar testvérvárosunk hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ebben nagy szerepe van itteni kollégámnak, Szekó József polgármester úrnak, aki idestova 14 éve időt és fáradtságot nem kímélve viszi előre Mohács ügyeit, és hivatali elődeihez, Kuti Istvánhoz, és Dr. Németh Elemérhez hasonlóan mindig is támogatta városaink partnerségét. Kívánom: az egyik első német-magyar testvérvárosi kötelékként legyen az elkövetkező években is kitűzött célunk, hogy baráti alapokon nyugvó, eredményes és előretekintő együttműködésünkkel jó példaként szolgáljunk a nagybetűs politikának.

- Úgy vélem, a különféle nemzetközi, politikai és egyéb egyezményeknél, szerződéseknél nincs hatékonyabb eszköze az európai – és nem csak európai – nemzetek, népek egymáshoz közelebb hozásának, egymás megértésének, elfogadásának, mint a testvérvárosi mozgalom: mindezt kiválóan bizonyítja Bensheim és Mohács immár negyedévszázados, gyümölcsöző partnersége – jelentette ki Szekó József, hozzátéve: lehetetlen lenne felsorolni, hány személynek, szervezetnek tartoznak köszönettel azért, hogy segíteni igyekeztek és igyekeznek ma is e barátság elmélyítését, még sokrétűbbé tételét. Ahogy teltek az évek, mindkét oldalról egyre többen lettek részesei ezen együttműködésnek: az önkormányzatok mellett a történelmik egyházak, a szociális, egészségügyi, oktatási és más intézmények, szervezetek, sportolóink. Polgármesterünk úgy vélte: különösen a fiatalok korosztálya kapott és kap rengeteget ettől a viszonytól, világlátásban, a nyelvgyakorlás terén, más kultúrák megismerésében. Biztos vagyok abban, hogy együttműködésünk még nagyon sok ilyen 25 éves jubileumot fog megérni és megünnepelni... zárta köszöntőjét Mohács első embere.

Ossza meg ismerőseivel
   


Hozzászólok a cikkhez
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!


Galéria
 
Bejelentkezés
Még nincs regisztrálva? Itt megteheti!
 
Hírlevél
Amennyiben szeretne leíratkozni hírlevelünkről, kattintson ide
 
 
Önök írták
 
Bogi
Csodálatosak ezek a helyszínek!
petra
Nagyon szép és kezelhető a honlap!
Vlamsimi
Gratulàlok, nagyon szuper a honlap!A memoria jàtèk ezekkel a kèpekkel remek ötlet,de kèrek mèg többet!!