Történelmi emlékek, maradandó élmények!
 
 
 
Aktuális
 

 
Megnyitotta kapuit a Busóudvar
2013. november 11-től a Busóudvar hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig, míg szombaton 9.00-tól 13.00-ig várja az érdeklődőket!

Poklade!

Busójárás egész évben!

Megnyitotta kapuit a Busóudvar a nagyközönség előtt!
Interaktív kiállítással, látványműhelyekkel várjuk az idelátogató érdeklődőket!

Belépőjegy árak: felnőtt 600Ft
Diák(18 éves korig) 400Ft.

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 8.00-16.00-ig
                             Szombat: 9.00-13.00-ig

Információ: Tel.: +36 20/222-93-39
                   Email: busoudvar@gmail.com

 
Hivatalosan is hungarikum lett a Busójárás

Hivatalosan is hungarikum lett a Busójárás

Az elismerés komoly marketingértékkel bír


Bár hetekkel ezelőtt már elért a híre Mohácsra, hogy télűző-tavaszköszöntő népszokásunk hungarikum lett, az erről szóló hivatalos értesítés csak nemrég érkezett meg a Városházára.

A vidékfejlesztési miniszter, aki egyúttal a Hungarikum Bizottság elnöki tisztét is betölti, levelében arról tájékoztatta Szekó Józsefet: mivel a Busójárás szerepel az UNESCO által vezetett „ Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján”, a kapcsolódó törvény erejénél fogva automatikusan hungarikumnak minősül. Dr. Fazekas Sándor egyebek közt kiemeli: a hungarikummá minősítés ráirányítja a figyelmet a magyar csúcsteljesítményekre, melyek nagyban hozzájárulnak a nemzeti öntudat építéséhez, az értékek új nemzedékeknek történő átadásához és hozzáférhetővé tételéhez. A tárcavezető aláhúzza: a hungarikumok a népszerűsítő kampányok szereplőivé válhatnak, ami jobb, szélesebb körű megismerésüket és fenntarthatóságukat egyaránt szolgálja.

„A listára való felkerülés révén reményeink szerint belföldön, szűkebb hazánkban is újból a figyelem középpontjába kerülnek e világszinten elismert értékek, melyek az országimázs építésében, s a turizmus fellendítésében egyaránt szerepet játszanak.” - írja Dr. Fazekas Sándor.

 
Ismerkedés a Busóudvarral
Önkormányzatunk munkatársai a busócsoportok vezetőit is invitálva május 25-én, szombaton bejárást tartottak a Busóudvarban. A szervezők célja az volt, hogy a busótársadalom első kézből kapjon információkat a létesítményről. A leendő üzemeltetők fontosnak tartották még az átadás előtt megmutatni az épület helyiségeit, tervezett funkcióit és a kialakítandó kiállítás koncepcióját. Az érdeklődők megtudhatták, hogy a város milyen funkciókat képzel el a leendő komplexumban, egyben elhangzott, hogy várják a busók, busócsoportok ötleteit, elképzeléseit a minél szélesebb körű hasznosítás érdekében. Kiderült: a Busóudvar mintegy 70 beöltöztetett busóból álló állandó kiállítása mellett az épület látványos galériáján lehetőség lesz időszaki tárlatok, bemutatók megtartására is. A mintegy 30 érdeklődő jelenlétében megtartott bejárás önmagában is eredményesnek bizonyult, hiszen akadt olyan busócsoport, amely jelezte, eszközeit, relikviáit és fotóit örömmel adja kölcsön a galéria kiállításához. A leendő gyűjtemény színvonalát növeli, hogy akadt olyan busó, aki felajánlotta: már nem használt, több évtizedes, féltve őrzött busófelszerelését a "múzeum" rendelkezésére bocsátja. Elhangzott: folyamatos az érdeklődés a kézművesek részéről a komplexum látványműhelyei iránt, s a jelenlévők megtudhatták, hogy folyamatban van az épületben nyíló étterem üzemeltetőjének kiválasztása is. Mohácsi Bugarszki Norbert, a Városháza Busóudvar üzemeltetésével megbízott tisztviselője elmondta, céljuk minél szélesebb együttműködést kialakítani a csoportokkal és a létesítményt igény esetén rendezvényeik, összejöveteleik megtartására rendelkezésre bocsátani. A szervezők június 15-ig várják az étterem és a kézműves műhelyek üzemeltetése iránt érdeklődők jelentkezését e-mailben a penzugy@mohacs.hu címen vagy a 20/411-44-74-es telefon számon.

Forrás: Mohács Város Önkormányzatának hetilapja
 
Az uszoda hamarosan a városé lesz, további fejlesztése tavasszal indul


Amint arról a decemberi testületi ülést követően már tájékoztattuk Önöket, Mohács is részese lehetett annak a kiválasztott körnek, ahol a PPP-konstrukcióban készült beruházásokat az állam kivásárolja, így a Mohácsi Termálfürdő ez évtől már nem közös tulajdona a magánbefektetőnek, a városnak és az államnak, hanem már ez utóbbié, s amely idén az első félévben végleg átadja e létesítményt önkormányzatunknak.


A 2007. júniusától működő termálfürdő létesítéséhez évekkel ezelőtt nem volt más pályázati lehetőség, mint a PPP-konstrukció, melynek azok voltak a feltételei, hogy az állam és az önkormányzat közösen vállalta 15 éven keresztül a magánbefektetőnek a beruházás költségét, valamint az üzemeltetéssel járó kiadások megtérítését. Ez az önkormányzat részéről havi 6,43 milliós, míg az államnak havonta mintegy 5,7 milliós hozzájárulást jelentett. Azzal, hogy az állam a magánbefektetők részét kivásárolta, s a létesítményt térítésmentesen tulajdonba adta az önkormányzatnak, a működtetése az előzetes költségbecslések szerint a továbbiakban - hozzávetőleg – havonta 2 milliós kiadást (+ÁFA) fog jelenteni a városnak.

Egy újabb, eredményes pályázattal a fürdő fejlesztésének feltételeit is megteremtette az önkormányzat. A III. ütemként jelzett beruházás keretében egy olyan 26 x 16 méteres sportmedence épül, amely akár versenyek rendezésére is alkalmas lesz. A medencéhez csúszdakomplexum szintén csatlakozik, amely fékezőteknős csúszdából, valamint a jelenleg még ritkaságszámba menő tölcsércsúszdából áll majd...

Mindezeken túl a kor követelményeinek megfelelő öltözőépület, edzőterem és kávézó készül, valamint a beruházás része az egyedülálló szenior-játszótér, illetve az, hogy a fürdőkomplexumban a kórház alkalmazottai által nyújtott szolgáltatások is bevezetésre kerülnek. Ami nem változik: az általános iskolások továbbra is ingyenes úszásoktatása. A 492 milliós beruházáshoz a DDOP pályázati alapjából 50 %-os támogatást kapott Mohács, vagyis, az önkormányzat saját forrásából 246 milliós önrésszel a kivitelezés a tervek szerint idén áprilisban startol. Az újabb hét munkahelyet teremtő termálfürdő-fejlesztés befejezése 2015. első negyedévére ütemezett.

Berta Mária

 
Túrabérlet 2013-ra
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes részvételi lehetőséget nyújt rendszeresen visszalátogató vendégeinek.
A bérlet érvényes 2013. évben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság előre meghirdetett programjai közül 10 alkalomra, az alábbiak szerint:
• 7-10 alkalommal szakvezetéses, vagy jelvénygyűjtő túrára
• egy alkalommal a „Halászati bemutató a Boki-Dunánál” programra
• egy alkalommal a „Kikerics túra a Szársomlyón” programra
• egy alkalommal a Zselici Csillagoségbolt-parkba indított éjszakai túrára.
Kisvasutas utazást, múzeumlátogatást tartalmazó, és/vagy kerékpárbérléshez, belépőjegy megváltásához kötött programok esetében a kisvasúti menetjegy, barlangi, múzeumi belépő stb. árát külön kell fizetni. A létszámkorlátozással meghirdetett programok esetében előzetes bejelentkezés szükséges.
A túrán való részvételt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa az adott túra indulása előtt jegyzi be. A bérletet egy alkalommal egy személy használhatja fel. A bérlet nem érvényes: Kenutúrákra, barlangi programokra, a Mohácsi Történelmi Emlékhely rendezvényeire, a Gólyák nyomában Béda-Karapancsán c. programra, bemutatóhelyek látogatására. A túrabérlet ára: 3500 Ft.
 
Lezárult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” projekt

A Magyarország-Horvátország IPA - Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013) pályázati támogatásával megvalósult a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése „Danube” elnevezésű projekt, a horvát Zeleni Osijek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Javna ustanova Agencija za upravljanje zaątićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske ľupanije szervezet együttműködésében. A közreműködő partnerek december 11-én mutatták be a megvalósult beruházásokat és fejlesztéseket.

Közvetlen környezetünk természeti kincseinek megismerése jelöli ki az utat a természet iránti elkötelezettség növekedése, a tudatos értékvédelem felé. Csak úgy lehetünk büszkék értékeinkre, ha valóban jól ismerjük őket, tudatában vagyunk annak, hogy milyen, világviszonylatban is egyedülálló kincsek között élünk. Ezt a célt szolgálja a magyarországi Baranya megyében, valamint a horvátországi Eszék-Baranya régióban összesen 176.777 euro összköltséggel megvalósult fejlesztési projekt.

A projekt részeként elkészült a pályázatot érintő terület értékleltára és ez alapján egy közös tanulmány valósult meg, mely a turisztikai és a környezeti nevelési programok kidolgozásának alapját képezi. Megújult és jelentős mértékben kibővült a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (HU) és a Zlatna Greda Ökocentrum (HR) oktatási tevékenysége és oktatási infrastruktúrája. A résztvevő magyar és horvát partnerek közösen készítettek el egy oktatófilmet, mely a Duna szabályozásának természetre, valamint a térség lakóinak életére gyakorolt hatásait mutatja be. A Fehér Gólya Múzeumban interaktív terepasztal, virtuális árvízmodell és homokasztal szemlélteti a Duna áradásakor és apadásakor lezajló folyamatokat. A Zlatna Greda Ökocentrumban a folyók szakaszjellegeit és a folyószabályozás következtében fellépő jelenségeket szemléltető terepasztalok készültek el.

Az oktatást, szemléletformálást segíti a projekt keretében létrehozott természetismereti könyvtár, a nyomtatott, magyar-horvát nyelvű foglalkoztató füzet, valamint az elsősorban gyerekek számára összeállított NatúraKódex. Új pedagógiai programokat dolgoztunk ki, melyek a megvalósult interaktív szemléltető eszközök segítségével ismertetik meg a diákokat a Duna-mente természeti folyamataival.

A területen útbaigazító táblákat és magyar-horvát kétnyelvű információs táblákat helyeztünk ki. A Fehér Gólya Múzeum honlapja kreatív formában megújult, lényegre törő információkat nyújt a múzeumról és az új szolgáltatásokról. A programok népszerűsítését emellett plakát és magyar-horvát kétnyelvű információs kiadvány szolgálja, bemutatva Béda-Karapancsa és a Kopácsi-rét természeti értékeit, a folyó mente élővilágát, valamint a megújult pedagógiai programokat, melyek mindezen értékek diákokkal való megismertetését szolgálják.

A projekt keretében több hónapon át zajlott a Duna kincsei című vetélkedősorozat, mely ráirányította a régióban élő általános iskolás korú diákok figyelmét a védett területekre, a résztvevők játékos formában bővítették tudásukat a védett területekkel kapcsolatos természeti, gazdaság-, és kultúrtörténeti ismeretekkel. A pedagógusok számára két study tourt, a diákok számára 4 szakmai napot rendeztünk, melyek célja a megújult környezeti nevelési infrastruktúra bemutatása volt.

A megújult oktatási infrastruktúra és az általa kínált lehetőségek alkalmazása, a számos új oktatási program elősegíti a projektben megfogalmazott célok megvalósulását.
 
Marcel Achard: A bolond lány2013. január 30-án 19 órakor


Mohácson a Kossuth Filmszínházban

A Körúti Színház vendégjátéka

Marcel Achard: A bolond lány


-krimi vígjáték-
Szereplők:


Kautzky Armand, Koncz Gábor, Pikali Gerda, Lipták Péter, Udvarias Anna,


Király Adrián, Oroszi Tamás, Placskó Emese, Pecsenyiczky Tamás


Rendező: Galambos Zoltán


Jegyek válthatók Mohácson a Tourinform irodában (69/505-515)!
 
Randevú Párizsban avagy Szenteltvíz és kokain2012. december 15-én 19 órakor

Mohácson a Kossuth Filmszínházban

A Budapesti Bulvárszínház vendégjátéka

Louis Velle:

Szenteltvíz és kokain

- vígjáték 2 felvonásban, négy képben -

Danis Lamerlet (kegyszerkereskedő) - Harsányi Gábor
Ernest, alias Jaques Lécuyer (író) - Beleznay Endre
Gervaise (nagynéni) - Csala Zsuzsa
A káplán - Várkonyi András
Nicolette (a kegyszerkereskedő lánya) - Farkasházi Réka
Nagybácsi (állítólag szobrász) - Straub Dezső
Blanche (a kegyszerkereskedő felesége) - Sáfár Anikó
Achille Touplaine (könyvkiadó) - Böröndi Tamás

Rendezte: Straub Dezső

Jegyek válthatók Mohácson a Tourinform irodában!
 
Egyre közeleg a Busójárás...

Busók a Múzeumkertben

Szeptember 15-én és 16-án a Nemzeti Múzeum lépcsője előtt rendezték meg a Szellemi Kulturális Örökség Napokat. Mivel idén három újabb elem került fel a nemzeti jegyzék listájára, ezért e lajstrom „szereplői” két napon át mutatkoztak be a közönségnek. Szeptember 15-én a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, a mezőtúri fazekasság, a mendei pünkösdi templomdíszítés, a bólyi Emmausz-járás, a molnárkalács borsodnádasdi hagyománya és a Kassai-féle lovasíjászat került reflektorfénybe. Vasárnap a Busójárás mellett az élő hagyományok Kalocsa kulturális terében, a magyar solymászat, a halasi csipkevarrás élő tradíciója, a Matyó örökség, a mohai tikverőzés és a Sárköz népművészete nemzeti elemek bemutatkozása történt meg. A jó hangulatú, egész napos rendezvényen minden résztvevő nagyon jól érezte magát. A busók is kitettek magukért, egész nap táncolt és szórakozott a közönséggel a két busó a Dunavkinje zenekar muzsikájára, miközben Englert Antal Népi Iparművész avatta be a közönséget a maszkfaragás rejtelmeibe. A nap végére pedig a Vikár Csaba és Vikár-Titz Levente jóvoltából elkészült cserépedényes sokacbabot kóstolhatták meg a vendégek.


A skanzenben járt a Busójárás

Idén is nagyon sokan voltak kíváncsiak a szentendrei skanzenban rendezett Pünkösdi Sokadalomra, amelyen A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő elemeken kívül három meghívott külföldi „vendégelem” szerepelt, amelyek a Busójáráshoz hasonlóan szereplői az UNESCO-s listának: Albániából a többszólamú ének és zene hagyománya, Törökországból a dervisek tánca, Bulgáriából pedig az archaikus többszólamú énekek, táncok és rítusok tartoznak ide. A rendezvényen a melegre való tekintettel a mohácsi Busójárást két busóbaba és egy élő busó, valamint a Mohácsi Sokacok Olvasóköre Hagyományörző Tánccsoportja és Ifjúsági Tánccsoportja képviselte. Jankovits Beáta, a gyerekcsoport vezetője irányításával a gyerekek gyönyörű szépen felöltözve, igen összeszokott csapat benyomását keltve adták elő a skanzen épületegységeiben kialakított helyszíneken a sokacok szép pünkösdölési szokását, a Kraljice-t. A látványos felvonuláson és a színpadi bemutatón a hagyományőrző felnőtt csoport is színre lépett Bubreg István tánccsoport-vezető irányításával. A csoportot a ©okadija zenekar kísérte igazán színvonalas muzsikájával. Az élő busó pedig többször is „hatásosan” tréfálta meg a busóbabákat nézegető érdeklődőket...

 
Elkészült az új kerékpárút Mohácson

Elkészült az új kerékpárút Mohácson

A napokban véget ért az 56-os számú főút és a Székgyár közötti kerékpárút, illetve ennek folytatásaként egy nyitott kerékpársáv építése a Középmező utca meglévő aszfaltútján a Pécsi úti gyalog- és kerékpárútig. Mint ismert, a beruházásra a mohácsi Önkormányzat az Új Széchenyi Terv Dél Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez „Mohács, északi városrész kerékpárút-hálózatának fejlesztése” címmel nyújtott be pályázatot a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságához. Az utóbbi sikeresnek ítélt pályázat nyomán kialakított pálya az iparterületi gyűjtőút számára kijelölt közlekedési területen belül halad. A kerékpárút hossza 1.970 méter, a kerékpársáv 835 méter hosszan kanyarog. Ez összesen 2.805 méternyi új pályát jelent, ami a Szőlőhegyet köti össze az Ipari Parkkal, továbbá a város központi részeivel. A beruházás megvalósítása mellett szólt a környék igen jelentős gépkocsiforgalma, ami nagyban mérsékelte a kerékpáros-közlekedés biztonságát. A Magyar Közút Kht. Baranya Megyei Igazgatósága adatai rámutatnak: az 56-os számú főközlekedési úton több mint 10.000 jármű fordul meg naponta, ezek nyolcada tehergépkocsi, kamion. A Sztráda '92 Kft. kivitelezésében ez év nyarán kezdődött építkezés a közelmúltban fejeződött be. A projekt összköltsége 111.754.595 Ft volt, ebből az elnyert támogatás 100.579.134 Ft-ot tett ki (89,9%). Önkormányzatunk 11.175.461 forint önerőt biztosított.

 
Országos gyűjtőkörű Mohács nemrég átadott, impozáns néprajzi és helytörténeti múzeuma

Országos gyűjtőkörű Mohács nemrég átadott, impozáns néprajzi és helytörténeti múzeuma


Állandó és időszaki kiállítások tárják közönség elé Mohács kivételes kultúrkincsét


Értékválságokkal küszködő világunkban egyre gyakrabban halljuk, hogy „a kultúra a jövő”. Mohács a jelek szerint inkább azt vallja, hogy a „kultúra a jelen”, és néhány héttel a Busóudvar alapkövének lerakása után új néprajzi múzeumot avatott fel a Kisfaludy utcában. A regionális, sőt, országos kultúrturisztikai jelentőségű létesítmény átadásán a szaktárca államtitkára, L. Simon László úgy fogalmazott: Mohács óriási tettet hajtott végre az új múzeum felépítésével.

Közel háromszázan zsúfolódtak össze október 27-ém, hogy tanúi legyenek az új múzeum ünnepélyes átadásának. Sokszínű kultúránkból ízelítőt adva előbb a Versendi Kovács Józseffel „megerősített” Dunavkinje muzsikált, majd ifjú táncosoknak és zenészeknek tapsolhattunk.

Köszöntőjében Szekó József arról beszélt: a több száz éves Mohács egyedi kultúrkincsét végre méltó körülmények között tárhatjuk ország-világ elé. E tárgyi emlékek nagy része – megfelelő kiállítótér híján – sajnos sokáig dobozokban, tárolókban, ládákban pihent. Szekó József aláhúzta: önkormányzatunk nagyjából egy évtizede kezdett egy átfogó turisztikai koncepció megvalósításába, ennek egyik „ékköve” kétségtelenül e múzeum.

A Dombai Gyula építész terve alapján,a ZÁÉV ZRT. kivitelezésében elkészült, több mint 1.200 m² alapterületű épület megvalósítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtott be sikeres pályázatot a város. A projekt összköltsége 373.179.000 forint volt, az igényelt, 75 %-os támogatás mértéke megközelítette a 280 millió Ft-ot. A maradék 93 milliót önerőből biztosította a város – hangzott el. Az öt, tematikus állandó kiállítás mellett időszaki tárlatoknak is otthont ad majd a létesítmény, amelyben két látványraktárat ugyancsak berendeztek. A kiállítótereken kívül irodák, könyvtár (kutatóhelyiséggel), két restaurátorműhely, raktárak, vizesblokkok, szociális és egyéb helyiségek szintén helyet kaptak az épületben, amelybe belépve hangulatos fogadóhelyiség várja az érkezőket. Érdemes elidőzni a múzeum udvarán is, ahol kis tavak, díszhalak, csobogó, gazdag növényzet látványában gyönyörködhetünk két tárlat megtekintése között.

Köszöntőjében L. Simon László úgy értékelt: manapság, e nehéz gazdasági körülmények és a kultúra romló finanszírozási helyzetében óriási tettet hajt végre Mohács egy ilyen gyönyörű, új múzeum átadásával. És történik mindez egy olyan városban, amely láthatóan kivételes néprajzi és egyéb kincsek, az országos jelentőségen is túlmutató gyűjtemény birtokában van – tette hozzá. A politikus fontosnak tartja, hogy a megyei fenntartásból a múzeumok visszakerülnek a településekhez. Ezzel – hallhattuk - „a lehető legjobb kezekbe” kerülnek ezek az értékek, hiszen a helyi közösségek tagjainál gondosabban, nagyobb odafigyeléssel senki sem ápolhatja a helyben élt ősök emlékét és tárgyi kultúráját.

A nemzeti színű szalag átvágása előtt történelmi egyházaink nevében Bognár Attila, Wébel Zsolt, továbbá Németh Pál áldották meg, illetve szentelték fel az új múzeumot.

 
LULU
a SZÁGULDÓ ORFEUM BEMUTATJA

Michel Andre - Fényes Szabolcs - Szenes Iván


LULU

zenés bűnügyi komédia 2 részben

KOLTAI RÓBERT
IVANCSICS ILONA
KIRÁLY ADRIÁN
KERTÉSZ PÉTER
VÉGH JUDIT
SZIRTES BALÁZS
BODROGI ATTILA

Rendező: Koltai Róbert

2012.11.21 - MOHÁCS

Kossuth Filmszínház - 19.00


Jegyek a Tourinform irodában válthatók - 69/505-515

 
Kanizsai Dorottya Múzeum új épületének megnyitója
A Kanizsai Dorottya Múzeum új épületének megnyitója

Október 27. (szombat) - Mohács, Kifaludy utca 9.

15.00 órakor: Himnusz, majd kulturális műsor (magyar, sokac, sváb)
15.25: Szekó József polgármester köszöntője
15.35: L. Simon László kultúráért felelős államtitkár ünnepi beszéde
16.00: a múzeum felszentelése/megáldása az egyházak képviselőivel
16.10: a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása
 
Figyeljünk a szívünkre!
Program:

10 óra közös "Reggeli torna"
(Príma torna csoport Siklós, SKI Batthyány K. Általános Iskola)

10:15-11:15 Előadások a szívről és az elhízásról

11:30 Mozogjunk együtt Katus Attilával!

12:30 Zumba bemutató

14 óra zárás, eredményhirdetés

10 óra és 13 óra között folyamatos kreatív foglalkozások és rajzverseny gyerekeknek, felnőtteknek szűrővizsgálatok, gyógynövények, mentős bemutató

A rendezvény helye, ideje:
Örsi Ferenc Művelődési Központ
7800 Siklós, Kossuth tér 15.

2012. 09. 29. szombat 10-14 óra között

Minden érdeklődőt szeretettel vár
a Napforduló Szociális- és Drogprevenciós Egyesület Siklós


 
Mohácsi Szüreti- és Borfesztivál
XIV. Mohácsi Szüreti- és Borfesztivál

2012. szeptember 15.

Szőlőhegy – Bükös-szurdok – Rendezvénytér

Konferál: Szilasi Balázs színűvész

09.00 A város különböző pontjain a kisbíró kihirdeti a Szüreti- és Borfesztivált

11.00 Szabadtüzű ételek főzőfesztiválja

15.00-18.30 Játszóház

13.00 Jó ebédhez szól a zene a Mohácsi Tamburaiskola tanulóival

14.00 Színpadon a Schneider Lajos Művészeti Iskola néptáncosai

14.30 A Dunavkinje tamburazenekar játszik

15.00 Menyhárt Éva nótaénekes műsora, kísér Versendi Kovács József és zenekara

15.30 A Mohácsi Sokacok Olvasóköre Gyermek- és Ifjúsági Tánccsoportja

16.00 A Mohácsi Polgárok Olvasóköre Dalárdájának műsora

16.30 A Novitim tamburazenekar fellépése

17.00 Szekó József polgármester ünnepi köszöntője

17.30 A pélmonostori és apatini tánccsoport műsora, a szünetben a Novitim zenél

18.30 Borra-Való koncert (fülbemászó bordalok)

20.00 Tuti Duó (a mulatós zene sztárjai)

21.30 Utcabál – zene: Sziget Band


Napközben: a helyi és Mohács környéki pincészetek borbemutatója, borkóstolója, palackos boraik árusítása.


Kb. 19.30 és 21.00 órakor folyékony tűzijáték.


Kirakodó vásár

A rendezvény helyszínére a Széchenyi térről 12.30 órától 19.30 óráig óránként ingyenes buszjárat indul, amely több helyen is megáll (útvonal: Széchenyi tér – Liszt Ferenc utcai ABC – Horváth Kázmér utcai SPAR-üzlet).

A Bükös-szurdoktól 20.00 órától 02.00 óráig óránként szintén ingyenes buszjárat indul vissza a Széchenyi térre.

A Széchenyi téren 12.30 -16.00 óra között veterán autók –motorok kiállítása lesz

 
Két hét múlva: szüreti- és borfesztivál

A sorban immár tizennegyedik ilyen, egész napos kulturális és szórakoztató programnak a tavaly igen jól „vizsgázott” szőlőhegyi rendezvénytér lesz a helyszíne két hét múlva, szeptember 15-én (szombaton). Ami a nyitányt illeti, reggel 9:00 órától a város különböző pontjain kisbíró hirdeti ki a szüreti- és borfesztivál programját, és invitálja Mohács lakóit az Újvárostól a Szőlőhegyig, a belvárostól Kismohácsig. A szabadtüzű ételek főzőfesztiválja 11:00 órától kezdődik a helyszínen, a Bükös- szurdok torkolatánál: a részvétel ingyenes. A szervezők azonban kérik: a családok, baráti társaságok és munkahelyi kollektívák a Tourinform irodában ( Széchenyi tér 1. - telefon: 505-515) jelezzék, hány fővel vesznek részt e programon (mindez a helyek beosztása, az asztalfoglalás miatt fontos.) A nap folyamán lesz gyermek játszóház, fellépnek kiváló tamburazenekaraink, énekeseink és néptáncosaink is (utóbbiak mellett apatini és pélmonostori együtteseket ugyancsak láthatunk). Szekó József 17:00 órakor köszönti a fesztiváli sokadalmat, 18:30-kor kezdődik a Borra-Való koncert bordalokkal, majd este nyolctól a mulatós zene sztárja, a Tuti Duó lép színpadra. Fél tíztől „hajnalhasadásig” a Sziget Band muzsikál az utcabál közönségének ( a teljes és részletes műsort szeptember 7-én ismerteti az Önkormányzati Hírek.

A nap folyamán a Mohács-Bóly Fehér-borút és az itteni hegyközség számos borásza is bemutatkozik, akik természetesen kóstolóval, palackos borok vásárával is várnak minket. ( A tervek szerint horvát testvérvárosunk, a közeli Pélmonostor néhány borásza szintén elhozná a kínálatát, de ez ügyben még egyeztetnek a szervezők.) Szüreti és borfesztiválunkat kirakodóvásár ugyancsak színesíteni fogja.


Ingyenes buszjáratok indulnak!

A Széchenyi térről 12:30 órától 19:30 óráig a rendezvény helyszínére óránként ingyenes buszjáratok indulnak, amelyek több helyen is megállnak (útvonal: Széchenyi tér – Liszt Ferenc utcai ABC – Horváth Kázmér utcai Spar üzlet). A Bükös-szurdokból 20:30 órától 02:00 óráig szintén óránként indulnak vissza ingyenes járatok a Széchenyi térig.

 
Bensheim, Mohács: 25...

A Városháza dísztermében ünnepelték nemrég a Bensheim és Mohács közti testvérvárosi kapcsolat negyedévszázados évfordulóját. A baráti körök tagjai mellett természetesen a két város vezetői is ott voltak e kivételes eseményen. A jubileumot méltató beszédében Thorsten Herrmann, német partnerünk első embere úgy értékelt: a két város kapcsolata az első években különösen izgalmas, úttörő vállalkozásnak számított, hiszen akkor még létezett a „Vasfüggöny”, a kelet és nyugat országait elválasztó ideológiai fal – mondta a vendég, hozzátéve: a közlekedésben, az együttműködés kialakításában elődje, Georg Stolle mellett döntő szerepe volt és van a baráti köröknek, s azoknak, akik e szerveződések élén és tagjaiként igyekeznek mélyíteni és gazdagítani e partneri kapcsolatot. Mohácson Lehel György és Zimmermann Ferenc voltak a kezdeményezők, és jó pár esztendeje ugyanilyen szellemben látja el feladatait Werner György jelenlegi köri elnök is.

És ugyanilyen elismerés illeti a „másik” baráti kör eddigi és mostani vezetőit, Peter Hofmann, Valentin Lepold, Norbert Bauer és Bernhard Wahlig urakat is – mondta Thorsten Herrmann, aki így folytatta: az elmúlt 25 évben sok minden történt...

- Számos híd épült Mohács és Bensheim közt és e hidakon számtalan ember haladt át. A segélyszállítmányok jelentősége időközben háttérbe szorult, hisz' magyar testvérvárosunk hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ebben nagy szerepe van itteni kollégámnak, Szekó József polgármester úrnak, aki idestova 14 éve időt és fáradtságot nem kímélve viszi előre Mohács ügyeit, és hivatali elődeihez, Kuti Istvánhoz, és Dr. Németh Elemérhez hasonlóan mindig is támogatta városaink partnerségét. Kívánom: az egyik első német-magyar testvérvárosi kötelékként legyen az elkövetkező években is kitűzött célunk, hogy baráti alapokon nyugvó, eredményes és előretekintő együttműködésünkkel jó példaként szolgáljunk a nagybetűs politikának.

- Úgy vélem, a különféle nemzetközi, politikai és egyéb egyezményeknél, szerződéseknél nincs hatékonyabb eszköze az európai – és nem csak európai – nemzetek, népek egymáshoz közelebb hozásának, egymás megértésének, elfogadásának, mint a testvérvárosi mozgalom: mindezt kiválóan bizonyítja Bensheim és Mohács immár negyedévszázados, gyümölcsöző partnersége – jelentette ki Szekó József, hozzátéve: lehetetlen lenne felsorolni, hány személynek, szervezetnek tartoznak köszönettel azért, hogy segíteni igyekeztek és igyekeznek ma is e barátság elmélyítését, még sokrétűbbé tételét. Ahogy teltek az évek, mindkét oldalról egyre többen lettek részesei ezen együttműködésnek: az önkormányzatok mellett a történelmik egyházak, a szociális, egészségügyi, oktatási és más intézmények, szervezetek, sportolóink. Polgármesterünk úgy vélte: különösen a fiatalok korosztálya kapott és kap rengeteget ettől a viszonytól, világlátásban, a nyelvgyakorlás terén, más kultúrák megismerésében. Biztos vagyok abban, hogy együttműködésünk még nagyon sok ilyen 25 éves jubileumot fog megérni és megünnepelni... zárta köszöntőjét Mohács első embere.

 
XI. Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál Siklóson

Az idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szüreti Csirkepaprikás Fesztivált Siklóson!

A megszokott helyszínen a várkertben várjuk a főzni és a kóstolni vágyókat!

Rendezvény fővédnöke Bock József, a vendégeket köszönti Dr. Marenics János polgármester!

Háziasszonyaink a Sugarbird lányok: Bódi Sylvi és Dukai Regina!

Program:

13.00-15.00 regisztráció, csirkék átvétele
16.00 rendezvény megnyitása
16.15-17.00 Színpadon Bagoly Sándor és a Kovács Duó
17.00 Fellép a Vivat Bacchus
18.00-19.00 Csibefutam
19.00 Zenél a 3+2 együttes
20.30 Színpadon a Bon-Bon
22.00 Tűzijáték
22.15 Nihil Chips

Élő koncertek várják az érdeklődőket!

Azon asztaltársaságok és személyek, kik a Szüreti Csirkepaprikás Fesztiválra asztalt foglalnak vagy belépőt váltanak a rendezvény napján illetve augusztus 26-án a Themal Spa Siklós recepcióján karszalagjukat bemutatva a fürdőbelépő árából 10 % kedvezményt kapnak!
(A fürdőkedvezmények nem összevonhatók!)

Ugyanezen személyek a rendezvény napján a karszalagjukat bemutatva a Siklósi Vár belépőjéből 50% kedvezményben részesülnek!

Augusztus 25-én van programja? Várjuk a Várkertben, foglaljon asztalt most!

Információ és jelentkezés: Polgármesteri Hivatal
                                           7800 Siklós, Kossuth tér 1.
                                           Tel.: 72/579-533, 30/25664-924
 
Élőzenei koncertek
Augusztus 19-én 20 órakor Siklós, Várkert: Charlie-koncert

Augusztus 24-25-26-án a bajai szabadtéri színpadon kerül színre a Fővárosi Operettszínház vendégjátékában a Miss Saigon
Főszereplők: Dolhai Attila, Szabó P. Szilveszter, Vágó Zsuzsi
A mohácsi Tourinformban vásárolhatók jegyek (Mohács, Széchenyi tér 1. - tel.:+36-69/505-515)
 
Gyurgyonovics Gyula szobrászművész kiállítása

Kossuth Filmszínház (Mohács, Deák tér 3.) kamaraterem

A kiállítás augusztus 3-ától augusztus 24-éig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 8-16 óráig

Gyurgyonovics Gyula 1955-ben született Murgán (Tolna megye). 1979 óta él Bátán a feleségével, aki helyi születésű. Volt csőhálózat-szerelő, kovács, juhnyíró és húsz éven át magánjuhász. Jelenleg rokkantnyugdíjas. A juhállományát az utóbbi időben évről-évre csökkentette, majd tavaly ősszel végleg felszámolta. A birtok és néhány juh megmaradt, ide minden nap kijár, szüksége van a magányra, a friss levegőre, mert igazán alkotni csak itt tud. Így vall önmagáról: „Gyermekkorom óta arra vágytam, hogy szobrász lehessek – ma már elmondhatom, hogy az vagyok. 1975-ben és '76-ban jelentkeztem a Képzőművészeti Főiskola szobrász-szakára, de mindkétszer lemaradtam. Az élet szele ezután messzire sodort a szobrászattól, de 1997 óta újra alkotok. 2000-től többnyire önállóan állítok ki, tizenkét évig tagja voltam a tolnai Bárka művészeti csoportnak.

Mohácson másodjára mutatkozom be, a 2005-ös kiállításom nagy siker volt. Tavaly elkészítettem első köztéri alkotásomat, Hunyadi János tölgyfából faragott életnagyságú szobrát, amely Bátán látható. Szobraim anyaga eleinte löszkő, később fagyökér volt, ma már többnyire kő, illetve olyan anyag, amihez éppen hozzájutok. Életem meghatározója a szobrászat és a horgászat, nélkülük üres lenne az életem!...”

 
Mohácsról elszármazott zenészek hangversenye

Több mint tucatnyi, tehetségét egykor városunkban bontogató ifjú zenész látogat haza, hogy a régi időkre emlékezzen és közösen muzsikáljon is. S ha már itthon lesznek, egy jótékonysági koncertet is meghirdettek. Fellépésük augusztus 12-én, vasárnap 18.00 órakor kezdődik a Schneider Művészeti Iskola színháztermében.

- A zene nyelvénél maradva: nem volt könnyű összetrombitálni az egykori társakat, de a többség szerencsére itt tud lenni, hogy néhány kiváló mohácsi muzsikussal együtt örvendeztessék meg a zenekedvelő mohácsi közönséget – tudtuk meg a szervezésben résztvevő Dalecker Gábortól, aki maga is zeneiskolai növendék volt Dobos József szárnyai alatt. - Megjegyezte: - Eléggé szétszóródtunk a világban, többen külföldön tanulnak és élnek, mások idehaza ugyan, de az ország távolabbi pontjain kamatoztatják tudásukat. Úgy gondoltuk, ha már Mohácstól és a zeneiskolától egykor nem csekély útravalót kaptunk, valamit vissza is szeretnénk adni. Örömzenélésünket ezért jótékonysági koncertként is tartjuk, amelyre belépődíjat nem szedünk, viszont a koncertet látogatásukkal megtisztelők adományait a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar javára felajánljuk.

„A reneszánsztól napjaink zenéjéig” címmel meghirdetett koncerten kikkel találkozhat a közönség? Trombitán közreműködik az örömzene ötletgazdája Mausz Ferenc (Bergische Szimfónikusok szólótrombitása), Reiter Gábor (Operaház Saarbrücken), Käsz Tamás (Frankfurt), Tóth Balázs (vendégművész, Dortmundi Operaház szólótrombitása) és Szegedi Attila (Hof, Szimfonikus Zenekar). Kürtön Bosnyák Roland (Nürnberg, Staatstheater), Pál Ferenc (Dortmund, Operaház), és Dalecker Gábor (Nürnberg, Staatstheater). A harsonások: Szabó Sándor (vendégművész, Karlsruhei Színház szólóharsonása), Szűcs Szabolcs (vendégművész, Operaház és a Magyar Rádió), Katona Szabolcs (a Schneider Lajos Zeneiskola harsona szakos tanulója) és Millich Gilbert (a müncheni Zeneművészeti Főiskola harsona szakos növendéke). Tubán: Krem Roland (zenetanár, Frankfurti Opera). Billentyűn Döbrössi László, gitáron Lupek András játszik. Az ütősöket Tamás Krisztián (a Mozarteum friss diplomása) és Péter Máté (Bécsi Zenei Egyetem hallgatója) szólaltatja meg. A műsorban döntően komolyzenét hallhat a közönség, de a reneszánsz, a barokk és más klasszikus művek mellett a könnyedebb műfajok felé is elkalandoznak a zenészek.

 
Mesés nyár várt a gyerekekre

A Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a SEBAJ Egyesület segítségével ezen a nyáron is meghirdette a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére a hagyományos nyári programját.

Ebben az évben is vállalkozók és magánszemélyek adományából tudták biztosítani hét héten keresztül 117 általános iskolás gyermek szebényi, fonyódligeti, vajtai táborozását és 97 tanuló egynapos mohácsi kirándulását.

A gyermekek megismerték Szebény község történetét, műemlék jellegű épületeit, az ott élők hagyományait, népszokásait.

A különböző csoportfoglalkozásokon és játékos vetélkedőkön túl heti állandó programként szerepelt a Mohácsi Polgárőr Egyesület látogatása a táborban, ahol a gyermekeknek bemutatták a polgárőrök munkáját, majd játékos vetélkedőn a diákok adtak számot a hallottakról.

A táborozók segítségére voltak a Kisfaludy Károly Gimnázium önkéntes munkát vállaló tanulói is.

A „Mesés nyár vár rád” program keretén belül meghirdetett pályázaton való részvétellel lehetősége nyílt a családsegítő szolgálatnak arra is, hogy az alapellátásban gondozott és a védelembe vett gyermekek egy felejthetetlen hetet tölthettek a fonyódligeti és vajtai ifjúsági táborban.

A programsorozat részeként a Gyermekjóléti Szolgálat ellátási területéhez tartozó településekről 97 gyermeket fogadtak, akik megismerhették városunk nevezetességeit és maradandó élményt nyújtó hajókiránduláson vehettek részt.

A Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat köszöni a megvalósításhoz szükséges több mint 700.000 forintnyi adományt, mely nélkül a programok nem valósulhattak volna meg.

 
Diákok nemzetközi rajztábora

„Legyünk barátok” - ez a felirat ékesíti horvátul, magyarul és szerbül azokat a pólókat, melyet az a 25 fiatal viselt akik részt vettek az elmúlt héten a Mohácson megrendezett művészeti alkotótáborban. Az elmúlt 9 évben – a vajdasági Bácskapalánkán működő Barátság Híd civil szervezet szervezésében – Bosznia, Horvátország, Szerbia különböző városaiban tartottak egyhetes táborokat 12-18 év közötti fiataloknak, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak, és művészeti alkotásokat készítsenek a békéről, barátságról. A tábor költségeit egy Kölnben lévő templom gyülekezete adja össze minden alkalommal.

Az idei év az első, hogy a szerbiai gyerekek vízum nélkül utazhatnak Magyarországra, ezért 2012-ben Mohácson a Petőfi Sándor Kollégium volt a tábor helyszíne, s a már említett nemzeteken kívül a macedóniai Bitolából is érkeztek résztvevők.

A művészeti munka Németh Andrea és Bosnyák Mihály mohácsi művészek, és segítőik irányításával történt. Az alkotó munka mellett a diákok megismerkedtek városunkkal és környékével. Pécsi kiránduláson vettek részt, majd a délutánt a Mohácsi Uszodában töltötték. Este a Mohácsról meghívott felnőtt vendégekkel együtt tartott találkozón beszéltek a rendező szervezet tevékenységéről, a béke és barátság fontosságáról. Pénteken délelőtt az emlékparkban kaptak a mohácsi csatával kapcsolatos ismereteket, és a korabeli fegyverekkel és ruhákban való fényképezéssel felejthetetlen élményeket. Ezt követően a Gerber birtok lovaskocsiján kirándultak a nagypartosi legelőre.

Szombaton, a búcsúvacsorán köszönték meg a mohácsi segítőknek a munkáját, és kérték arra, hogy tolmácsoljuk köszönetünket mindazoknak, akikkel Mohácson kapcsolatba kerültek, akik segítették, hogy élményekkel gazdagodva búcsúzhattak Mohácstól.

2013-ban a terv szerint a Horvátországi Vukováron lesz a tábor, ahova várják a mohácsi gyerekeket is.

 
XVI. Mohácsi Nemzetközi Néptánc Fesztivál


XVI. MOHÁCSI NEMZETKÖZI NÉPTÁNC FESZTIVÁL


2012. AUGUSZTUS 17-20.

Szabadtéri Színpad
Schneider Művészeti Iskola
Mohács, Vörösmarty utca 3-5.


Program

Augusztus 17. péntek 20 órakor
BEMUTATÓ MŰSOR I.:
ZORA NÉPTÁNC EGYÜTTES - Magyarország/Hungary
XOROKRAMA Folklór Együttes - Ciprus/Cyprus
DRUZBA Folklór Együttes - Szlovákia/Slovakia

Augusztus 18. szombat 20 órakor
BEMUTATÓ MŰSOR II.:
MOHÁCS Nemzetiségi Néptánc Együttes - Magyarország/Hungary
PALLIETERKE Néptánc Együttes - Belgium/Belgium
PIPACSOK Néptánc Együttes - Erdély, Románia/Romania
KUD "BRANIMIR 888" MUC Néptánc Együttes - Dalmácia, Horvátország/Croatia

Augusztus 19. vasárnap 20 órakor
BEMUTATÓ MŰSOR III.:
SÁTORHELYI FOLK MŰHELY - Magyarország/Hungary
SHABAB ELMARWA Folklór Együttes - Egyiptom/Egypt
KUD KOLE NEDELKOVSKI Folklór Együttes - Macedónia/Macedonia

Augusztus 20. hétfő
18.30 - 18.45 órakor - Gyülekező
A Bensheim téren és a Szentháromság szobornál a Sétálóutcában

19.00 órakor a Széchenyi téren FŐTÉRI PARÁDÉ

20 órától FESZTIVÁL GÁLA
SHABAB ELMARWA Folklór Együttes - Egyiptom/Egypt
DRUZBA Folklór Együttes - Szlovákia/Slovakia
XOROKRAMA Folklór Együttes - Ciprus/Cyprus
KUD KOLE NEDELKOVSKI Folklór Együttes Együttes - Macedónia/Macedonia
KUD "BRANIMIR 888" MUC Néptánc Együttes - Dalmácia, Horvátország/Croatia
PALLIETERKE Néptánc Együttes - Belgium/Belgium
PIPACSOK Néptánc Együttes - Erdély, Románia/Romania
MOHÁCS Nemzetiségi Néptánc Együttes - Magyarország/Hungary
SÁTORHELYI FOLK MŰHELY - Magyarország/Hungary
ZORA NÉPTÁNC EGYÜTTES - Magyarország/Hungary

17-18-19-én 22 órától a Művészeti Iskola udvarán és nagytermében
Fesztivál Klub - Táncház

A bemutató műsorokat eső esetén az intézmény nagytermében tartják!

A bemutató műsorokra a belépés díjtalan!
A gálaműsorra a belépő: 500 Ft!
Rossz idő esetén a gálaműsorra a Kossuth Filmszínházban kerül sor!

A Fesztivál rendezője:
MOHÁCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Támogatók:
MOHÁCSI TAKARÉK BANK ZRT.
 
A Duna Túra résztvevői már a határon túl eveznek

Idén 56. alkalommal tartották háromnapos pihenőjüket Mohácson a Duna Túra résztvevői. Július utolsó hetén több mint százan szálltak partra a Sokac-révben, majd vertek sátrat a két betonfal között német, osztrák, bolgár, román, angol, szerb és magyar evezősök. Valamennyien jól tudták, hogy egyedül Mohácson fejedelmi a fogadtatásuk, s ezúttal sem csalódtak. Az önkormányzat mellett a Sümegi és a Romhányi családnak köszönhetően gulyást, almás pitét és dinnyét fogyaszthattak vacsorára a túrázók, akik a keddi pihenőnap után szerdán sorra szálltak ismét hajóba, hogy folytassák útjukat a Dunán, illetve ezúttal is voltak, akik innen már autóval hazafelé indultak. Mohácsiak is többen csatlakoztak a csoporthoz, közöttük a legfiatalabb a 13 éves Sümegi Tamás, aki külön hajóban egyedül készül evezni a Fekete-tengerig. Egyébként a jugoszláviai háború óta idén először kötöttek ki, és tartottak rövid pihenőt Mohács után a Duna Túra résztvevői a horvátországi Vukovár-közeli Almás településen.

 
5 ÉVES A MOHÁCSI USZODA - AZ ÉLMÉNYFÜRDŐ MEGNYITÓ PROGRAMJA

ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT

5 ÉVES A MOHÁCSI USZODA

AZ ÉLMÉNYFÜRDŐ MEGNYITÓ PROGRAMJA

2012. JÚLIUS 14. SZOMBAT


9.00 h. - nyitás, zenés ébresztő


10.oo h. - Manó Játszóház

- Hennázás, arcfestés

- Népi játékok

- Társas játékok

- Strandröplabda bemutató

- Vízi-sport játékok


14.oo h. - „Mosolyország” gyermekprogramjai

- Lufi-hajtogatás

- Hennázás

- Vízilabda bemutató

- Népi játékok

- Társas játékok


16.oo h. - Bohóc gyermekműsor


17.oo h. - „Úszni tanulok” – Tamás Éva Játéktára interaktív

gyermekkoncertje - vidám vízparti műsor


A szülői felügyelettel érkező 14 éven aluli gyermekek részére a belépés díjtalan


A versenyekre a helyszínen lehet nevezni – értékes díjazások

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! 
Legyen a (tambura)zene mindenkié!

Einstein valószínűleg finomított volna a relativitás-elméletén, ha tamburamuzsikát is hall (no és kedveli is azt...): merthogy a legutóbbi, immár hatodik, vastapsokkal és hangos ovációkkal sűrűn kísért ilyen mohácsi fesztiválunk több mint három és fél órája „a pillanatnál is rövidebb” idő alatt ért véget...


Igen, „megtörtént” mindez, ami a kiváló fellépők kivétel nélkül remek produkciójának volt köszönhető. A tíz fellépő (három vendég és hét hely) formáció muzsikája egyaránt tizest ért: a legkisebbek zenélése éppúgy sokáig emlékezetes marad, mint a „nagyoké”. E több mint 200 perc zenei varázslatból nehéz lenne bármit is kiragadni.

Köveskuti Péter szervező, konferanszié joggal állapította meg: mennyi többlettel ruházza fel ezt az egyébként is sokszínű muzsikát, hogy előadói derűsen, mosolyogva, arcukon a közös játék és a másoknak szerzett öröm érzetével szólaltatják meg hangszereiket. És ami az esti, kötetlen örömzenélésen elhangzott, azt talán már tényleg nem lehet fokozni. Persze, titkon mégis abban reménykedünk: jövőre újra megpróbálják...

 
Három Ovi-Foci-pályát avattak Mohácson

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendája volt a vendég

Újabb fejlesztésekkel bizonyította a mohácsi önkormányzat, hogy elkötelezettje az utánpótlásnevelésnek, a felnövekvő generációk sportra és egészséges életmódra nevelésének. Ennek jegyében június 27-én Ovi-Foci-pályát is felavatott Szekó József polgármester az érintett intézményvezetők és Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke mellett az egykori világklasszis labdarúgó, a legendás Aranycsapat játékosa, Buzánszky Jenő társaságában...

Az átadási ünnepségek résztvevői „forgószínpad-szerűen” mentek egyik helyszínről a másikra, mivel három helyi ovi is a nyertes pályázók között volt: a Rókus és a Park mellett a Brodarics Óvoda szintén gazdagodott ilyen létesítménnyel. Az intézmények vezetői mindhárom helyszínen hangsúlyozták: a kicsik egészséges életmódra nevelésének óriási lökést adnak a most birtokra vett Ovi-Foci-pályák.

Ripp Istvánné, az MTÁMK Óvodai Intézményegységének vezetője a fejlesztésen munkálkodók mellett pedagóguskollégáinak is köszönetet mondott azért, hogy vállalták azt a plusz képzést, azon ismeretek elsajátítását, amit aztán továbbadnak a kosárlabda, a kézilabda, no és a futball szabályairól, e labdajátékok alapelemeiről az óvodásoknak. Az apróságok kis műsorral és hangos „Köszönjük, Jenő bácsi!” felkiáltással hálálták meg Buzánszky Jenőnek, hogy életre hívta az alapítványt. „A Nemzet Sportolója” a nap folyamán mindenkit lenyűgözött kedvességével, közvetlenségével, humorával. És fáradhatatlanul adta az autogramokat pólóra, papírlapra, emlékkönyvbe...

-Korunk fiataljainak sajnos már kisebb a mozgásigénye, mint a korábbi generációké, a grundon labdát kergető gyerekeké: az Ovi-Foci program keretében átadott pályák kiváló eszközei lehetnek annak, hogy e korosztály újra megszeresse a testmozgást – mondta ünnepi beszédében Szekó József. A polgármester hozzátette: óriási jelentőséggel bír, hogy a kicsik szervezett körülmények között, önálló program talaján, korszerű infrastrukturális háttérrel ismerkedhetnek meg az említett labdajátékok alapjaival, e sportágak szépségeivel, örömeivel, a siker győzelem ízével.

Mohács első embere aláhúzta: a város önkormányzata örömmel biztosította a három, összesen több mint 22 millió Ft értékű Ovi-Foci-pálya kialakításához szükséges 6,5 milliós önrészt. Szekó Józsefnak meggyőződése: később a versenysportban, a sportegyesületek eredményeiben is visszaköszön majd annak pozitív hatása, hogy az óvodások ilyen speciális, az ő fejlődési sajátosságaikra szabott körülmények között ismerkedhetnek meg a labdás sportágakkal. Polgármesterünk reméli: az Ovi-Foci-pályák létesítése városunkban nem áll meg e ponton, hisz' az önkormányzat – amint lehet – pályázni kíván arra is, hogy ugyanilyen kis létesítmények legyenek ott a szőlőhegyi és újmohácsi ovi udvarán is.

-Mi, az Aranycsapat tagjai voltunk a múlt, és remélhetőleg ti, a labdával most ismerkedő ovisok lesztek a fényes jövő! - nézett körbe az apróságokon Buzánszky Jenő. Az egykori világklasszis labdarúgó úgy vélte, a sport az egyik legjobb eszköz, hogy a gyerekek örömet szerezzenek szüleiknek, óvodájuknak vagy iskolájuknak, s később esetleg olyan sikeresek legyenek sportágukban, melyre akár az egész nemzet büszke lehet.

-Ne csak a „nagy gólok” legyenek számotokra fontosak – persze azok is... - hanem kívánom: éljétek át minél többször a testmozgás örömét, s tapasztaljátok meg a sport semmi máshoz sem hasonlító jellem- és közösségformáló erejét! - mondta Buzánszky Jenő.

Mészöly Géza így értékelt:

-Jó látni, hogy ma már egyre több helyen „mesterséges grundokon”, ilyen korszerű Ovi-Foci-pályákon sajátíthatják el a kicsik a labdás sportok, köztük a futball alapjait. A Magyar Labdarúgó Szövetség szövetségi edzője, egykori válogatott labdarúgó további pozitívumnak tartja, hogy komplett program, széleskörű összefogás szolgálja e ragyogó kezdeményezést. Mészöly Géza aláhúzta: ha ilyen kis kortól fegyelemre, rendszerességre szoktatják e mini sportpályákon az alig néhány éves gyerekeket, annak pozitív hatásai később számos tekintetben köszönnek majd vissza – és ez nem csak a sportra igaz.

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: fontos üzenete van annak, hogy Mohácson három pálya is épülhetett, mert az Ovi-Foci program nem titkolt célja az esélyteremtés. Az, hogy a sport, a mozgás öröme ne csak a nagyvárosokban élő gyerekek kiváltsága legyen, az utánpótlásképzés pedig a kistelepülésekig „leérjen”. Hogy hazánk legdélebbi pontján valóban igaz lehessen: a tehetség nem ismer határokat! Elhangzott: idén országosan 33 ilyen pályát avat fel az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány. Ennek kapcsán Mohács szerepvállalását mintaértékűnek tartják a kistelepülések között, hiszen városunk idén egyszerre három pályát is „bevállalt”. Az elnök hozzátette: a város tenni-akarásából látszik, hogy mennyire sikeres az a törvényalkotói szándék, ami a TAO-felajánlás sport célú támogatási lehetősége mögött meghúzódik: miközben a gyerekek állandó sportolási lehetőséghez jutnak, a „felnőtt” világban megerősödik a társadalmi kommunikáció az önkormányzatok, a sportegyesületek és a vállalkozói szféra közt, akik országszerte fontosnak tartják az utánpótlásképzést. Az alapítvány távlati céljai között egy legalább 100 pályából álló országos és a magyarlakta területekre ugyancsak kiterjedő, határon túlnyúló hálózat létesítése szerepel.

 
Ütemezett az élményfürdő és a kerékpárút-hálózat bővítése Mohácson

Szekó József az új, szabadtéri élményfürdő ünnepélyes átadásakor bejelentette, hogy a létesítmény bővítése a cél. A képviselő-testület a június végi ülésén pedig már arról határozott az önkormányzat, hogy 480 milliós beruházási költséggel fejleszteni tervezi az uszodát, amihez pályázatot nyújt be a Városfejlesztési Kft. a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz az Új Széchenyi Terv keretében elnyerhető 50 százalékos támogatása.

A tervezet szerint az élményfürdő bővítéseként egy további, 16 méter x 25 méteres úszómedence készülne újabb élményelemekkel, csúszdákkal, illetve öltözők, mosdók, büfé és gépház létesülne. A beruházáshoz szükséges saját forrásként a 240 milliós önrészt az önkormányzat az idei, valamint a jövő évi költségvetése céltartalékában elkülönített pályázati alapból biztosítja.

A testület döntése értelmében a kerékpárút-hálózat bővítésére, illetve a meglévő úthálózat felújítására is pályázatot nyújt be a város. Ugyancsak az Új Széchenyi Terv keretében elnyerhető, 100 százalékban támogatott hozzájárulással kétszázmilliós fejlesztést ütemeztek. Ennek keretében a Felszabadulás utcában a Kossuth Lajos utcától a kerékpár-kölcsönzőig, valamint a Szabadság- és Szent János utcákban a révátkelőtől a Jókai utcáig készülne új kerékpárút. A költségkeretből a meglévő bicikliutak közül az 56-os főközlekedési út mellett a szőlőhegyi óvodától a sombereki elágazásig, a Pécsi úton a vasúttól a város közigazgatási határáig tartó szakaszok, valamint a Budapesti országúti kerékpárút felújítása tervezett.

 
Kajakra, kenura, bringára fel!

MEGNYITOTT AZ ÚJ, DUNA-PARTI KÖLCSÖNZŐ


Mint ismert, a Duna-parti létesítmény felépítésére még 2008-ban pályázott városunk: önkormányzatunk akkor – együttműködésben Siklóssal és a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal közel egymilliárd forint támogatást nyert el a turizmus élénkítését célzó beruházásokra. Ezekből az igen jelentős forrásokból az öko-, a bor- és a víziturizmus sokoldalú fejlesztése előtt nyílt meg az út. A „Siklós-Mohács Turisztikai Tengely” elnevezéssel megvalósult beruházások sorában a kerékpáros- és a dunai víziturizmus élénkítését, a kor színvonalán álló kiszolgálást segítő fejlesztéseket is ott találjuk. Ehhez kapcsolódva készült el az említett kölcsönző is, amely már fogadja a kerékpárt, vagy kajakot, kenut bérelni szándékozókat. A létesítmény a hét minden napján nyitva tart, egyelőre naponta 10.00-16.00 óráig. A bicikliket és az említett vízi sporteszközöket azonban este 18.00 óráig lehet visszavinni, az ott dolgozókkal való előzetes egyeztetés után. Ami az árakat illeti, egy felnőtt kerékpár egy órára 300, egész napra (10.00-18.00 óráig) 1.800 Ft-ért bérelhető. A gyerekbicikli után mindenkor feleennyit kell fizetni. Kaucióként 10.000 Ft-ot is letétbe kell helyezni. Ha valaki időre és sérülésmentesen hozza vissza a kétkerekűt, természetesen hiánytalanul visszakapja ezt az összeget. Késés esetén az óránként pótdíj 500 Ft. Az egy-, kettő-, illetve egy- és négyszemélyes kajak- és kenu egésznapos bérlése 2.000-től 5.000 Ft-ig terjed. A kaució a vízre szállók számára is 10.000 Ft, az ő pótdíjukat – egy órás késés esetén – 1.000 Ft-ban állapították meg. A kerékpárra szállóknak kötelező egy lakatot is magukkal vinniük, hogy fejvédőt, láthatósági mellényt vagy gyermekülést kérnek-e, azt maguk dönthetik el. A kajakosok, kenusok számára az evező használata és a mentőmellény viselése kötelező. De léteznek egyéb kötelmek is: mind a biciklit, mind a vízi sporteszközt kölcsönzőkkel egyedi szerződést írnak alá a bérlés időtartamára. Az ily módon kirándulni indulókat az általános tudnivalókról, a természetvédelmi előírásokról valamint az árvízvédelmi, vízi közlekedési és folyószabályozási rendelkezésekről, határrendészeti előírásokról is tájékoztatják. A kölcsönzőben fellelhető eszközök bérlőinek írásban is nyilatkozniuk kell arról (névvel, lakcímmel és aláírással), hogy a bérbeadó az érvényes balesetmegelőzési, határrendészeti, természetvédelmi és vízügyi előírásokról röviden tájékoztatást nyújtott számukra, ők azt tudomásul vették, ezen kívül a kerékpártúrán vagy a dunai vízitúrán a saját felelősségükre vesznek részt. Az őket érő esetleges balesetekért Mohács Város Önkormányzata és a Mohácsi Turisztikai Desztináció Menedzsment felelősséget nem vállal. A dunai evezést választóknak ezen felül arról is nyilatkozniuk kell, hogy tudnak úszni, ismerik a hajózási szabályokat, továbbá kivétel nélkül ismerik a kajak vagy kenu használatához előírt kötelező eszközöket.


Nyári nyitva tartás:

Hétfő-Vasárnap 9.00-21.00


Téli nyitva tartás:

Hétfő-Vasárnap 10.00-16.00


Telefon: +36-20/378-00-33


 
Megtörtént a Hétszínvirág Óvoda műszaki átadása


2012. május 2-án került sor a Hétszínvirág Óvoda műszaki átadására.

Siklós Város Önkormányzata még 2011. márciusában nyújtott be pályázatot a Belügyminisztérium 7/2011. (III.9.) rendeletének, az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatból származó támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló felhívására. Siklós városa 21 millió forintot nyert a pályázatnak köszönhetően, melyből megvalósul a Dózsa György utcai Hétszínvirág Óvoda irodaépületének teljes felújítása, a konyha tetőszerkezetének teljes cseréje, továbbá a belső villamos rendszer korszerűsítése is.

A használatba-vételi eljárást a mai nappal megindítottuk és előreláthatólag május 30-án zárul.

További információ:

Siklós Város Önkormányzata
7800 Siklós, Kossuth tér 1.
Tel.: 72/579-501
www.siklos.hu

 
Nincs adat

SIKLÓSON ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT MŰVELŐDÉSI KÖZPONTOT

 Az uniós társfinanszírozással megvalósuló projekt keretében április 30-án ünnepélyes keretek között került átadásra az Örsi Ferenc Művelődési Központ, és ezzel jelképesen a városfejlesztési projekt egyik fontos üteme. Az átadott intézmény a fejlesztésnek köszönhetően modern, megújult környezetben fogadja a siklósi lakosokat.

A rendezvényen Dr. Marenics János Siklós Város polgármestere, Laczkovich Miklós Siklós Város díszpolgára mondott ünnepi beszédet, majd Polgármester úr plaketteket adott át a Siklóson élő díszpolgárok számára. A rendezvény a Siklósi Tenkes Vegyeskar és a Pelikán Néptáncegyüttes műsorával folytatódott, végezetül a város polgármestere és Laczkovich Miklós átvágta az épület megnyitását jelképező szalagot.

Az épület felújítása elsősorban a földszinti közösségi tereket érintette, így a Központ alkalmassá vált egész estés művészeti, könnyűzenei produkciók befogadására és rendezésére, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására. Az épületben egy új kávézó kialakítása is megvalósult, mely tovább erősítheti a városban a társadalmi élet pezsgését. A remények szerint a felújított Örsi Ferenc Művelődési Központ a kulturális-, és civil élet új központjává válik a jövőben.

A 2011 májusában elnyert Dél-dunántúli Operatív Program pályázati támogatásával 390 millió forintból megvalósuló projekt keretében a Művelődési Központ felújításán túl, a Posta-park megszépítése, és a beruházás legjelentősebb részeként a Felszabadulás utca komplex rekonstrukciója történik meg, melynek eredményeképp várhatóan év végére birtokba vehetik a lakosok az újjászületett főutcát.

Az Önkormányzat a projekt keretében a fizikai fejlesztések mellett, 10 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki a helyi civil szervezetek számára közösségi kulturális programok megvalósítására. A meghirdetett pályázat sikerét bizonyítja, hogy folyamatos érdeklődés mellett számos pályázat érkezett be, melyek közül már két projekt támogatási döntésben részesült.

 

 
Érkeznek a civil szervezetek pályázatai

Öt civil szervezet is benyújtotta már a pályázatát a Siklós Város Önkormányzat által kiírt „Megújuló mediterrán városközpont Siklóson” c. városrehabilitációs projekt keretében ún. mini-projektek támogatására vonatkozó felhívásra.

A pályázat célja helyi közösség bevonását célzó kisebb közösségi programok megvalósítása. A pályázaton helyi civil szervezetek vehetnek részt, és a rendelkezése álló összeg 10 millió forint, az elnyerhető támogatás összege minimum 400.000, maximum 1.000.000 Ft.

A pályázatok benyújtása folyamatos, a pályázati keret kimerüléséig, végső határidő 2012. október 31.

Bővebb információ és a pályázati dokumentáció letölthető a www.siklos.hu/onkormanyzat/palyazatok internetes oldalról.

 
Különdíjban részesült Siklós „Asszonyverés” attrakciója az Utazás kiállításon
Különdíjban részesült Siklós Város Önkormányzata által szervezett, de a Tenkes Kapitánya Lovastanya által bemutatott asszonyverés a Hungexpon.

Az idei évben az Utazás kiállítás szervezője, a Hungexpo Zrt. meghirdette a „Legjobb attrakció” című versenyét, melyre bármelyik település benevezhette az általuk szervezett programokat. Az öt fős zsűri által kiválasztott legjobb három attrakciót a jövő évre vonatkozó különböző méretű standterülettel díjazták. A városunk által benevezett „Asszonyverés” attrakciót pedig különdíjban részesítették. A bemutató betekintést adott a nézőknek a karikás ostor használatába, jelzéseibe, és nem utolsó sorban vállalkozó szellemű asszonyok vicces, ostoros megnevelésébe.

A hétvégén megrendezésre került budapesti Utazás kiállításon, Siklós Város Önkormányzatának koordinálásával a Siklósi Thermal Spa és a Siklósi Várszínház közös standon jelent meg

A négy nap alatt több programmal is kedveskedtünk a látogatóknak. Kvízzel, bor- és csokoládékóstolóval és a már említett „asszonyveréssel” csalogattuk az érdeklődőket. A bátrabbak pedig kipróbálhatták, hogyan lehet a kéz segítsége nélkül fakupából inni.

Standunknál információhoz juthattak az utazni vágyók a nyári programokhoz, a Várban megrendezésre kerülő színházi előadásokról, a fürdő nyújtotta szolgáltatásokról, a jelenleg épülő szálloda nyitásáról, a város turisztikai látnivalóiról és természetesen a szállodák, éttermek ajánlatairól.

Vasárnap Beleznay Endre volt standunk vendége, akit A Tenkes kapitánya című musicalben Bruckenbacker kapitányként láthattunk.

A kiállításra egy új Siklóst bemutató turisztikai kiadvány is kiadásra került, mely a helyi szolgáltatók összefogásának eredménye. A prospektus, mely a kiállításon került népszerűsítésre, nemcsak a város látnivalóit, de ugyanakkor a város turisztikai szolgáltatóit is bemutatja.

 
Siklós az Utazás 2012 kiállításon

2012. március 1-4. között kerül megrendezésre a budapesti Utazás 2012 kiállítás, ahol a Siklósi Thermal Spa és a Siklósi Várszínház közös standon jelenik meg.

A vásáron nagy hangsúlyt fektetünk a nyári rendezvények, a fürdő és a vár szolgáltatásainak bemutatására, ugyanakkor a helyi turisztikai szolgáltatók propagálására.

Az érdeklődés nagyobb kivívása érdekében különböző attrakciókkal készülünk, többek között bor- és kézműves csokoládé kóstolóval, „asszonyverés” bemutatóval kedveskedünk az utazni vágyóknak. Nyereményjátékra buzdítjuk a standunkat meglátogatókat egy Siklóssal kapcsolatos totó kitöltésével, ahol sorolás végén ajándékcsomagokat, értékes ajándékokat, belépőjegyeket sorsoltunk ki.

A kiállításra egy új Siklóst bemutató turisztikai kiadvány is kiadásra kerül, mely a helyi szolgáltatók összefogásának eredménye. A prospektus, mely a kiállításon kerül népszerűsítésre, nemcsak a város látnivalói mutatja be, de ugyanakkor turisztikai szolgáltatók bemutatását is.

Várjuk Önöket szeretettel a budapesti Hungexpo területén, A pavilon 307 C standjánál!

 
Turisztikai workshopot tartottak Siklóson

Múlt pénteken került megrendezésre az a Turisztikai Workshop, ahol a város turisztikai elképzeléseiről, a jövőbeli terveiről tájékoztatta a turizmusban érdekelteket. Az önkormányzat által szervezett rendezvényen vendéglátósok, borászok, szállásadók, illetve a turizmusban érdekeltek képviseltették magukat.

A workshop célja az volt, hogy a szolgáltatók közti együttműködés, összefogás és aktivitás előremozduljon, és erősödjön a város marketingje. Mivel a városban nagyszabású turisztikai fejlesztések mentek és mai napig is mennek végbe, a város erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a város szolgáltatói ebből a legtöbbet profitáljanak.

Az esemény eredményességét az is tükrözi, hogy az Önkormányzat közreműködésével, illetve további szolgáltatók bevonásával közös standon jelenik meg a Siklósi Thermal Spa és a Siklósi Vár a budapesti Utazás kiállításon március első hétvégéjén.

 
Fórumot tartanak Siklóson


A „Megújuló mediterrán városközpont Siklóson” c. projekt kapcsán Siklós Város Önkormányzata fórumot tart az érintett lakosság, vállalkozások és civil szervezetek részére, melyre  ezúton tisztelettel meghívjuk. 


Időpont: 2012. február 2. (csütörtök) 16.00 óra
Helyszín: Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont, Konferenciaterem (7800 Siklós, Köztársaság tér 8.) 


Program keretén belül információt kaphatnak az érintettek a beruházásról, ismertetik a kivitelezési ütemtervet, információt adnak a Felszabadulás utcát érintő változásokról és beavatkozásokról, továbbá a civil szervezetek részére kiírt ún. "mini-projekt" pályázati felhívást ismertetik.

 
Megtisztelő jelenlétére számítunk!
 

A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb felvilágosítás a varoshaza@siklos.hu e-mail címen vagy a +36 72/579-501-es telefonszámon kérhető.
 
Újdonságok Mohácstól Siklósig
A történelmi és kulturális emlékekben gazdag dél-dunántúli régió turizmusának legnépszerűbb célpontjai a török hódoltság korához kapcsolódnak.
 
„Siklós-Mohács Turisztikai tengely” – Ünnepélyes projektzáró rendezvény
Átadásra került a Siklósi Vár tövében épült komplex Látogatóközpont!
 
Mohács Szőlőhegy megújulása – borturizmus fejlesztése Mohács Szőlőhegy – Rendezvény Tér átadása
2011. október 1-én átadásra kerül a Mohács Szőlőhegyen található vadonatúj Rendezvény Tér, mely a jövőben számos érdekes programmal várja az érdeklődőket.
 
Megnyílt a Mohácsi Történelmi Emlékpark látogatóközpontja

Megnyílt a Mohácsi Történelmi Emlékpark látogatóközpontja

 
Vadonatúj játszópark a Mohácsi Duna parton

Vadonatúj játszópark a Mohácsi Duna parton

A szépen térkövezett Duna parti sétányon a legkisebbek már birtokba vették a hajót formázó játszóbirodalmat. A játszótér közelében hamarosan megnyílik az új vízi turisztikai központ – a létesítmény egyik elemeként bicikli-, kajak- és kenukölcsönző készül, ezen kívül fogadóépületet, valamint sátorozásra alkalmas területet is alakítanak.

 
Országos Diákpályázat – utolsó forduló

Országos Diákpályázat – utolsó forduló

Hamarosan jelentkezünk a meghirdetett történelmi diákpályázatunk utolsó fordulójának feladataival. A 4. forduló kérdéseit a Diákpályázat menüpontban találjátok majd!

 
Nemzetközi Turisztikai Kiállítás
A Siklós-Mohács Élményút ismét képviseltette magát a nemzetközi turisztikai közéletben. 2011-ben Magyarországot 308 nm-es területen mutatta be a Magyar Turizmus Zrt kiemelve hazánk attrakcióit – spa, wellness és rekreációs turizmusát. A rangos kölni kiállításon (Köln RDA Fair) Siklós és Mohács városa, mint Dél-Baranya megye legjelentősebb kulturális és turisztikai fejlesztéseit felvonultató városai mutatkoztak be. A régió az elkövetkezendő években több turistát vár Nyugat Európából ill. Németországból.  
 
Újra megnyitja kapuit a Siklósi Vár

Befejezéshez közeleg a Siklósi Vár részleges műemléki helyreállítása.

Elkészült a Siklósi Vár részleges felújításának I-II. szakasza, mely az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Program által támogatott „Megújuló vár a Tenkes alján” c. projekt illetve a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program által támogatott „Siklós-Mohács turisztikai tengely” c. pályázat keretében valósult meg.

 
Balikó Tamás a Kossuth rádió műsorában

Balikó Tamás, a Siklósi Vár kapitánya az MR1 Kossuth Rádió „Történet, hangszerelve” című műsorában beszélt a vár megújulásáról, színes programjairól, valamint a Siklós-Mohács Élményút változatos kulturális emlékeiről!

 
Siklósi Vár megnyitó

Meghívó

Örömmel értesítem, hogy a Siklósi Vár részleges felújításának I-II. szakasza elkészült.

Az ünnepélyes keretek közötti átadásra 2011. május 26-án (csütörtök) 18.00 órakor kerül sor, melyre Siklós Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom.

 
Páratlan művészi értékek és kulturális emlékek

Siklós-Mohács Élményút – a páratlan művészi értékek és kulturális emlékek képviselője!

Több mint egymilliárd forint értékű támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gesztorálasával benyújtott pályázat, mely összeget a Mohácsi Történelmi Emlékhely és a Siklósi Vár megújítására, valamint mohácsi vízi- és borturisztikai fejlesztésekre fordítanak.

A Siklós-Mohács Élményút mint komplex turisztikai célpont számos érdekes építészeti munkával és kifejező szimbólumokkal tarkított alkotásokkal tiszteleg a múlt történelmi eseményei előtt.

 
Koronát helyeztek a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre
Siklós-Mohács Élményút - Koronát helyeztek a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre

Látványos részéhez érkezett a Mohácsi Történelmi Emlékhely megújítása. A Sátorhelyen található, többhektáros sírkert impozáns, épülő fogadóépületének fémszerkezeti része elkészült!

A szeles időjárás miatt a folyamat nehézségekbe ütközött, de a végeredmény önmagáért beszél!

 

 
Siklós-Mohács Élményút bemutatkozott Zágráb-ban
Főszerepben a víz! A legszebb stand és legkifejezőbb ország kreatív!
 
A Dél-Dunántúl legjelentősebb turisztikai beruházása
Siklós – Mohács bemutatkozott az Utazás Kiállításon 

Több mint egymilliárd forint értékű támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gesztorálasával benyújtott pályázat,


Galéria
 
Bejelentkezés
Még nincs regisztrálva? Itt megteheti!
 
Hírlevél
Amennyiben szeretne leíratkozni hírlevelünkről, kattintson ide
 
 
Önök írták
 
Bogi
Csodálatosak ezek a helyszínek!
petra
Nagyon szép és kezelhető a honlap!
Vlamsimi
Gratulàlok, nagyon szuper a honlap!A memoria jàtèk ezekkel a kèpekkel remek ötlet,de kèrek mèg többet!!
 
Get Adobe Flash player